başağın çilesi*



Başak çılgınlık derecesinde usludur. Ara sıra bazı çılgınlıklara kalkışsa da, bunu çok uslu bir şekilde yapar. Başağı çılgınlıklar yapmaya yüreklendirmek zordur.

Küçük tutkular başağın başını döndürür, büyük tutkular birkaç beden büyük gelir. Başağa küçük bir çılgınlık teklif edin, sizi çılgınca cüretkâr bulacaktır; orta boy bir çılgınlık teklif edin, zırdeli olduğunuza hükmedecektir.

Başak dakiktir. Sokakta birine saat sorduğunuzda "saat tam..." derse, başaktır. (...) Başak hiç geç kalmaz. Başak konuşmaya başladığında genellikle yöntem üzerine konuşur.

Başak ağırlık ve uzunluk ölçüleri denetçisidir. Başak eczacıdır. Başak doktora danışmadan asla yazılı dozları aşmaz. Başak pul koleksiyonu yapar. Başak hayat bilgisi dersleri verir, ama hayattan ders almayı reddeder.

Başak akıllı ve düzenlidir. (...) İmla yanlışlarını, hesap hatalarını ve düzgün bağlanmamış kravatları farketmekte üstüne yoktur.

Başak düzeltir, temize çeker, rötuş yapar, mükemmelleştirir. Başak Tolstoy, "Savaş ve Barış"ın müsveddesini yedi kere temize çekmişti. Zahmetine değdi.

Başak ince eleyip sık dokur, her işte bir bit yeniği arar.

Başak dosdoğrudur. Hem sokakta hem de hayatta sağa sola sapmadan yolunu takip eder.

Başağın en büyük dertlerinden biri, "mükemmelliyetçilik" kelimesinin olumsuz çağrışım içermeyen bir eş anlamlısının olmamasıdır.

Başak yanılmaz, başak genellikle haklıdır, başak her zaman haklıdır, başak çok çabuk çekilmez olur.

Başağın başaklıktan nefret ettiği olur. Bu durumda akrebe dönüşür. Akrebin bir deli başak tarafı vardır. Bu daha iyi olduğu anlamına gelmez ama daha sürprizlidir.

Birazcık mizah gücüyle başak müthiş heyecan veren biri olabilir.

Başak harcamalardan sakınır, çünkü yokluk çekmekten korkar. Başak kendini sakınır çünkü acı çekmekten korkar.

İçgüdülerle haşır neşir olmaktan kaçar. Yemek davetlerini çoğu zaman reddeder. Mütevazı işlerle yetinir. Bakandan ziyade müsteşar olur. Bakandan daha yetenekli olduğunu gayet iyi bilir, zaten müsteşarlığın varlık nedeni de bu değil midir?

Başak, işi küçüklüğün içinde büyüklük bulmaya vardırmıştır.

Başak sağlıksızdır. Hep ölmek üzeredir, durmadan şikayet eder, ancak bütün akraba ve arkadaşları ölünce şikayeti keser.

Merkür ikizlerin havasından başağın toprağına geçerken cıvanın işlevi olan indirgen metal faaliyetinde uzmanlaşır ve her tür kimya ve simya işlemine katılır. Bu yüzden de başağın -üşümediği, karnı ağrımadığı ve arınmayla ishali karıştırmadığı zamanlarda- küçük mucizeler yarattığını görürsek şaşırmayalım.

*Terazinin Hüznü ve Diğer Burçlar - Jacques A. Bertrand

not: mösyö jak başakları pek düz yazmış, halbusi diğer burçlarda döktürmüştü (bkz akrep). yine de tanıdığım birkaç başakta mösyö'nün isabet kaydettiği yerler var. ha bir de ünlü başakları sayalım: agatha christie, yukarıda bahsedildiği gibi tolstoy, greta garbo, ray charles, sophie lauren vee michael jackson. acayip liste diy mi? özellikle michael jackson pimpirikliği, sağlık konusundaki takıntıları vs ile tipik bir başakmış. gerçi onda da çılgınlık şeysi tutmuyor, bilemedim.

diğer burçları okumak isterseniz tıklayın. sırada boğa burcu var.

8 yorum:

aslı hayvanı dedi ki...

başak hayvandır :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Etrafımda pek "başak" yok, haklarında dedikodu yapamıiciim, şekerim!
:))
Fekat, şu yazıya ek yorumları okuyabilirsiniz, zira adınız geçmekte. Belki gözden kaçmış olabilir deyü şeyttireyim dedim.
http://ekmekcikiz.blogspot.com/2010/07/mercankosk.html

neo dedi ki...

aslı hayvanı,

öyle mi diyosun? benim birkaç başak arkadaşım var pek öyle değiller sanki, yani havyanlarsa da munis hayvanlar :)

...

ekmekçi kız,

heman koştum sayfaya, haber ettiğin çok iyi olmuş, kabul gününü kaçırıyormuşum az daha.

aslı hayvanı dedi ki...

eh, aslı hayvanı başaktır diyelim o zaman :)

karga'nın günü dedi ki...

Amaniiin bunları yazan burçları yemiş yutmuş. Zira terazide anlatılanlar aynı ben. Pekii bir uzmanlık sorusu; astroloji haritası okumasını bilen var mı? Bu Satürn beni fena daraltıyor, ne olacak benim ahval ve şeraatim pek meraktayım.

Deniz dedi ki...

Başak harcamalardan sakınır, çünkü yokluk çekmekten korkar. Başak kendini sakınır çünkü acı çekmekten korkar.

Oyleyimdir, huyum kurusun. Cok zordur basak olmak. Dosya dolabi gibi, ayakkabi cekecegi gibi havali olmadan fonksiyonel olmak.

neo dedi ki...

aslı hayvanı,

pimpiriklilik açısından bakarsan bence de sen tipik bir başaksın :) sayfandaki "uruguay'dan yakı getirttim" etiketli şahane "sağlık/hastalık" yazılarından varıyorum bu sonuca. iyidir ama başaklar, severim ben, en yakın iki arkadaşım başak. geçinip gidiyolar ben gibi bir akreple saolsunlar.

...

gamlı baykuş,

valla ben bilmiyorum harita okuma meselesini. ses veren de olmamış, demek ki biz bu burçlar mevzuunda işin gırgırındayız biraz :) bu arada haberturk'un burç sayfası enteresan, bir bak. tuhaf bir dille yazıyor kız, ama genelde isabetli sanki.

...

deniz,

benzetmeler süpermiş :) dosya dolabı, ayakkabı çekeceği. hepsi zor aslında burçların, bugün bi akrep olmak kolay mı sanıyorsun :) ya ikizler, ah ikizler! hepsinin derdi ayrı kardiş!

aslı hayvanı dedi ki...

tabiy. pimpirik demek hafif kalır benim için yalnız. rahatlıkla raporlu deli diyebilirsin :)

o şerefsiz burcun da iyi olan hiçbir özelliğini almamışım. son derece dağınık bir kişiyimdir misal. ama öte yandan etrafımda bir türlü mükemmel olamayan şartlar ve insanlar yüzünden de her daim mutsuzumdur.

dertliyim be neo :D