İkizlerin şaşkınlığı



21 Mayıs’la 21 Haziran arasında, ilkbahar sonunda mıyız, yaz başında mı, hiç bilemeyiz? Hayır. Yılın bu dönemine hükmeden Merkür, güneşin etrafında en hızlı dönen gezegendir. Onu bazen sabahları bazen de akşamları görürüz. Çoğu zaman hiç görmeyiz. Mısırlılar Merkür’ü çift sanırlardı. Ona Set ve Horus adını vermişlerdi. Bundan dolayı ikizler tekil olduğu halde çoğul takısı almıştır.

…İkizler ne hep aynı kişidir ne de tamamen başka biridir. Ama ikizler hep böyledir. Bu yüzden de kendisini görür görmez tanırız.

Merkür entelektüellerin ve hırsızların tanrısıydı. Güzel yüzlüydü, ayakları kanatlıydı. Merkür’ün adıyla anılan elementin, yani cıvanın hayal gücü kuvvetlidir, girdiği kabın şeklini alır. Hareketliliğinden de hiçbir şey kaybetmez.

…İki tür ikizler vardır: Castor tipi ve Pollux tipi. Castor beyin ticaretiyle uğraşır, Pollux ise ticaretle. Castor arzuların kölesidir, Pollux ise efendisi. Bu tür ayrıntılar astrolojiyle psikolojinin müsbet bilimler olduklarını kanıtlamaya yeter.

Sherlock Holmes Pollux tipiydi. Doktor Watson ise Castor tipi. Sir Arthur Conan Doyle, Castor-Pollux tipiydi.

İkizlerin ağzı iyi laf yapar, ara sıra çığırtkanlığa kaçabilir. Konuşmuyorsa yazıyor demektir, hesap yapmıyorsa tabii. …İkizler gençtir. Ya “genç gösterir” ya da “genç kalmıştır”.

…İkizler hem her yerdedir hem de hiçbir yerde. Bir yerlere kaybolur. Evin içinde bile. İkizleri bir yerde tutmak mümkün değildir; geri dönmesini beklemekten başka çare yoktur. Her şeye meraklı bir yapısı olduğundan, genellikle sohbeti şenlendiren –bu arada niye gittiğini uzun uzun açıklamaktan da kurtaran- hikayelerle döner.

…İkizler kadını reddetmeyi bilmez ama pek ender olarak kendisini verir. İkizler erkeği de pek farklı değildir.

…İkizlerden çok şikayet edilir. Yakınlarına. Hemen her ikizlerin çevresinde ikizlerle ilgili şikayetleri şefkatle dinleyecek sırdaşlar bulunur. Ama bu şikayetleri ikizlerin yüzüne söylemek biraz zordur. En ufak sitem karşısında zarif yüzünde beliren sevimli şaşkınlık, insanı en haklı şikayetlerinde bilen bile şüpheye düşürür.

İkizlere bel bağlamak hata olur; göstereceği en ufacık bir ilgi size kırk yıllık sadık dostluktan daha fazla zevk verecektir.

Herkesin kalbinde bir ikizler erkeği veya kadını için küçük bir yer mutlaka vardır. Bu yerin sürekli dolu kaldığı pek görülmez. Bu da insana, boşluk deneyimini yaşama fırsatı verir. İnsan ruhsal açıdan gelişir. Hatta neredeyse kopmayı başarır. Kopuş ikizleri kaygılandırır. İkizler yaklaşır. İnsan kopuştan kopar. İnsan ve ikizler birlikte yemeğe çıkarlar.
Terazinin Hüznü ve Diğer Burçlar
Jacques A. Bertrand
Resim: Gauguin (tabii ki ikizler)

5 yorum:

Elif Derviş dedi ki...

Eh, bizim şaşkın da geliyor üç güne kadar :)))) Çok teşekkürler bu uzuuun İkizler yazısı için, çok eğlendim yine okurken :D Bakalım bizimki Castor mu olacak Pollux mu?

endiseliperi dedi ki...

neolitik hanımcım , kahkahalarla kesik kesik de olsa bora'ya okudum şimdi ikizleri. teşekkür ederiz. çok hoşmuş, çoook komik. çok eğlendim. ben yarın yine okurum bunu.


sevgiler.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Neo,
Son paragraf harika, tam onikiden vuran bir tanımlama.
Ben, ikizlerle çok eğlenerek vakit geçiririm. Çünkü, sonunda şunu öğrendim: İkizlere bel bağlamak hata olur; göstereceği en ufacık bir ilgi size kırk yıllık sadık dostluktan daha fazla zevk verecektir.
:)

neo dedi ki...

elif,

kitapta bazı burclar daha uzun yazilmis, ikizler de onlardan biriydi, koc epey kısa mesela...

peri,

sırada koç var. o da çok eğlenceli.

ekmekci kız,

evet ben de ikizler konusunda tecrubeli biri olarak cok isabetli buldum bu yazıyı.

neo dedi ki...

deneme