"Eğer bir yemeğe davetli iseniz, hiç duraksamadan smokininizi giyiniz"



bu ara ofisimizin yeni eglencesi eski bir kitap, canımız sıkıldıkça okuyup gülüyoruz. Sahaf seferlerinden birinde buldugum "En Yeni Muaşeret Kaideleri" kitabından sizin için de bir şeyler seçtim. 1961 basımı bir kitap bu, o zamanlar uyulması gereken ne çok kural varmış, hayatın her alanı, her durumu için illa ki bir şeyler var. hepsine uymaya kalksan hayatın nasıl geçtiğini anlamayabilirsin.

bir de bu kitap vesilesiyle böyle bir kitabı günümüzde yazsak neler oldurdu diye konuştuk. "yeni tanıştığınız insanların ipod'unu ödünç almaya kalkışmak büyük kabalıktır.", "toplu taşıma araçlarında kulaklıkla müzik dinlerken sesini fazla açarak, etrafı rahatsız etmememeye itina gösteriniz" "parmakarası terlikle işe gitmek yakışıksız olur." vs.


En Yeni Muaşeret Kaideleri - Hasan Deniz

Asansörlerdeki davranışlarımız
...Asansördekilerle konuşmağa yeltenmemelidir. Yerinize vardıktan sonra asansörü geri göndermeyi hiç unutmayınız. Kimi insanlar asansörü aşağı göndermeyi ihmal ettikleri gibi onun iç kapılarını kapamağı bile düşünmezler. Bunlar bencil ve terbiyesiz kişilerdir.

Vapur yolculukları
Deniz tutması:Eğer sizi deniz tutuyorsa ötede beride dolaşmıyarak hemen kamaranıza girip uzanmalısınız. Kusarak öbür yolcuları tedirgin etmeğe hakkınız yoktur.

Yabancı memleketlerde yapılan yolculuklar

Almanya'da nelere dikkat etmelisiniz?
Soy adına daima bir Herr (Bay) eklemeyi hiç ihmal etmeyiniz. Herkesin şöhretini muhakkak söyleyiniz. Eğer bunu bilmiyorsanız çok düşünmeden karşınızdakine "Herr doktor" diyebilirsiniz. Çünkü Almanya'da doktor (edebiyat doktoru, felsefe doktoru v.b) sayısı ummadığınız kadar kabarıktır.

İngiltere'de nelere dikkat etmelisiniz?
Eğer bir yemeğe davetli iseniz hiç duraksamadan smokinizi giyiniz.


Belçika'da nelere dikkat etmelisiniz?
Sizi bekleyen zengin yemek sofralarında sunulan bütün yemekleri geri çevirmeden yemek zorundasınız. Şişmanlamak bahanesini öne sürerek az yemeğe çalışan davetli bir bayan Belçikalıların gözünde terbiyesi kıt bir kişidir.

İspanya'da nelere dikkat etmelisiniz?
Rica etsele bile öğle yemeğine oturmayın. Bu daveti basit bir terbiye gösterisi olarak alın. İkinci bir daveti de geri çevirip, ancak üçüncüsünü kabul edin.

İtalya'da nelere dikkat etmelisiniz?
Kadınların elini öpmekte cömert davranınız.

Fransa'da nelere dikkat etmelisiniz?
Sokaklarda veya metrolarda öpüşen çiftlere rastlarsanız hiç şaşmayınız ve bütün dikkatinizle onlara bakmaktan sakınınız.

Bir lokantada uluorta şarap ismi verip ısmarlamayın. Her şarabın içilecek özel bir sırası bulunduğundan gülünç olursunuz.

Portekiz'de nelere dikkat etmelisiniz?
Ayakkabılarınızı güzelce boyayıp cilalatmadan hiçbir ziyarete gitmeyiniz.
Toplum içinde hiçbir kadına övücü sözler söylemeyiniz.

İsviçre'de nelere dikkat etmelisiniz?
El öpmeyiniz. Bol bol çiçek hediye ediniz.


Suvarelerin can noktası: DANS


Bir kere dansetmek bir zevk işidir, eğer dansa kaldırmak istediğimiz bir kadın bizden hoşlanmamışsa onu dansa kaldırmağa uğraşmamalı, üzerine varmamalıyız.

Kadınların dikkat edeceği önemli bir nokta var: Suvarede kendilerini dansa kaldırmak isteyen bir tanışlarına red cevabı verdikleri halde bir başkasiyle dansetmeleri büyük gücenikliklere sebep olur.

Eğer refüze edilen bir erkek kültürlü, nazik ve terbiyeli bir kimse ise tabii bu işi çok büyütmez; yalnız yapacağı tek şey bir daha o bayanı dansa kaldırmamaktır. ...Hele refüze edilen erkeğin bunun nedeninin hemen açıklanmasını istemesi tümüyle yersizdir.

KOSTÜMLÜ VE MASKELİ BALO

Bu balolarda merasime o kadar yer verilmez. Maskeli balolar genel olarak teklifsizdir. Kadınlar burada erkeklerle serbestçe konuşur, sohbet eder ve onları dansa davet ederler. Bundan ötürü de maskeli baloları bayanlar diğerlerine tercih ederler.

Erkekler akşam elbisesiyle gelir ve umumiyetle maske takmazlar. Özel maskeli eğlentilerde erkekler de maske takarlar.

Gece yarısından sonra erkek bayandan maskesini çıkarmasını isteyebilir. Kimliğini gizlemek isteyen bayan saat yirmi dörtten evvel balodan ayrılmalıdır.

Maskeli balolar da artık yavaş yavaş tarihe karışmaktadır.

4 yorum:

kecilerin cobani dedi ki...

hiii, kaldım sınıfta!
Hayır ama gece yarısı olayı balkabağı probleminden çıkmamış mıydı? cam ayakkabıları cilalatmadan çıkan kişinin terbiyesi cücüktür.

neo dedi ki...

kecilerin cobanı,

valla ben de sınıfta kalanlardanım, kitapta buraya yazmadığım neler neler var.. yok efendim sadece genc kızlar sokaga corapsız cıkabilirmis, yok portakal ve elma helezonik soyulmaliymis. peeh!

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Suarede dans...
Refüze edilen erkek...
...Vee, saat yirmidörtten sonra maskenizi çıkarmayacaksanız, kaçın!

Çook eğlenceli çook.

neo dedi ki...

ekmekci kız,

ben de cok eglenceli buldum, siyah-beyaz türk filmlerini hatırlattı bana :)