pan'ın labirenti:
yetişkinler için peri masalı



fragmanını görüp epeydir merak ettiğim bu filmi sonunda izledim. aslında buraya yazıp yazmama konusunda kararsız kaldım, film güzel ama acıklıydı çok, izleyip de "neolitik hanım neolitik hanım, size uyduk izledik ama üzüntüden perişan olduk" dersiniz diye endişeleniyorum fakat, bir yandan da dünyanın en hüzünlü ninnisini, son zamanlarda bir filmde gördüğüm en ürkütücü canavarı ve de sonuna kadar iyi mi kötü mü bir türlü emin olamadığınız pan'ı izlerseniz pişman olmazsınız gibi geliyor. bilemedim..

pan'ın labirenti bir ispanyol filmi, orijinal adı da "el laberintino del fauno". 1944'te İspanya İç Savaşı'nda annesiyle yeni yerleştikleri üvey babasının evinde zor günler yaşayan ofelya'nın hikayesini anlatıyor. ormanda peşine takılan bir peri vasıtasıyla yeraltı dünyasıyla tanışan ofelya, bir yandan pan tarafından kendisine verilen zor görevleri yerine getirmeye, bir yandan da hasta ve hamile annesine bakıp, onu iyileştirmeye çalışıyor (böyle yazınca "sezercik" tadında bir türk filmi gibi durdu ama yok öyle diyil valla). pan karakteri müthiş canlandırılmış, korkunç ve tedirgin edici bir havası var ama kıza zaman zaman gösterdiği şefkat kafa karıştırıyor. ofelya'nın "toprak kokuyor" diye tarif ettiği pan, gecenin bir vakti kızın yatağının dibinde belirince, insan tıpkı ofelya gibi korksun mu sevinsin mi bilemiyor.



filmde bir de masal dünyasının "en kötü ebeveyn listesinde" pamuk prenses'in üvey annesini bile geride bırakacak berbat bir üvey baba var. bu kötü üvey baba, yalnız ormanda saklanan isyancılara değil yakında bebeğini dünyaya getirecek kadına ve küçük kıza da türlü türlü zalimlik yaparak insanı çileden çıkarıyor.

ekşi sözlük'te ne demişler diye baktım da, birisi "hem tekrar izleme isteği, hem de unutma isteğini aynı anda yaratabilen bir film" demiş. film bundan daha iyi anlatılamazdı herhalde.

izlersiniz belki diye çok ayrıntı vermeyeyim şimdi, siz de benim gibi kitaplar ve filmler hakkında ancak okuduktan ve izledikten sonra bir şeyler okumayı seviyorsunuzdur muhtemelen.

bir de kan ve şiddet sahneleri var filmde, masal filan diye aldanıp çocuklarla izlenmemeli.

3 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Filmi gördüğüm zaman çok etkilenmiş ve şunları yazmıştım: http://ekmekcikiz.blogspot.com/2007/04/panin-labirenti-ve-dndrdkleri.html
Doğrusu ekşi sözlükteki tanıma katılmamak elde değil.

neo dedi ki...

ekmekci kız,

yazını okudum simdi, yorumlarda sembollerden bahsedilmiş, dehşet ve üzüntüden olsa gerek filmdeki sembollerin manasını düşünmemiştim. ilginçtiler hakikaten..

Adsız dedi ki...

Ayni elden cikan Devil's Backbone isimli bir filmi de tavsiye ederim.