tenten ve ırkçılık

cocukken pek severek okudugum tenten yine ırkçılık tartışmasıyla gündemdeymiş. tenten'in maceralarının ırkçı niteliği ara ara tartışılır. bu kez İngiltere'deki Irk Eşitliği Komisyonu, Tenten Kongo'da adlı kitapta "iğrenç önyargılar eşliğinde ırkçılık yapıldığını" belirterek kitabın satıştan kaldırılmasını istiyor. Guardian'da konuyla ilgili bir tartışma başlamış, şöyle bir baktım da genel olarak yasaklamaya karşı görüşler gözüme çarptı. "nedir yani, o zaman shakespeare'in venedik taciri de mi yasaklanacak? ya da othello'su?" "Kara Ada macerasında da sürekli sarhoş, ağzı bozuk iskoçyalılar var, bir iskoç olarak alınmalı mıyım?"

çocukken pek anlamıyor insan tabii, güney amerika'dan afrika'ya, okyanus diplerinden uzaya kadar gitmediği yer kalmayan tenten ve arkadaşlarının bazı maceralarındaki ırkçı ifadeler aşikar olmakla birlikte, kitapları yasaklamak ağır bir kararmış gibi geliyor. yazıldıkları dönemin dünyasını yansıtan hikayeler bunlar sonuçta, belki içine bazı notlar düşülerek yayınlanmalı bugün okuyacaklar için.

Linkler:

http://www.ntvmsnbc.com/news/413925.asp
http://commentisfree.guardian.co.uk/open_thread/2007/07/the_misadventures_of_tintin.html

6 yorum:

endiseliperi dedi ki...

tenten'e bayılrız. o kadar! (asteriks'e de bayılırız)

sevgiler.

neo dedi ki...

ben de bayılırım tenten'e, ama bu tartışmalar huzursuz ediyor biraz.

ben bir de sihirbaz mandrake'yi severdim ilkokuldayken.

sevgiler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Red Kit'i unutmayın, lütfen!

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Haa, sonra bi de Tina vardı.:)

Adsız dedi ki...

Tina'yı ben hiç okuyamadım. biliyorsunuz, Tina'yı bora okurmuş ve severmiş:) ben, kızılmaske, zagor, tex filan da okurdum ama onlar ayrı bir kategori artık.

neo dedi ki...

tina'yı ben de bilmiyorum. merak ettim.

red kit de severdim ben, o da tenten ve asteriks kategorisinde sanki.