Yengecin sığınağı

Yengeç hayalci, değişken, kaprisli, sevimli, büyüleyicidir ve feci sinir bozucudur.

Daldan dala atlar. Aynı anda çok şeye yetişmeye çalışır. Aslında bakmak mı istiyor, görülmek mi emin değildir. Kendi dünyasını hep yanında dolaştırır. İçe dönük bir salon adamıdır.

Sevgi ve hatıralarıyla ilerler. Denizde yaşayanları yan yan, tatlı suda yaşayanları resmen geri geri yürürler.

…Yengecin iç dünyası yoğundur. Biraz da dağınık. Bilinçdışını sağlam zırhlarla korur. …Yengeç ayaklarını altına alır, gözlerini kıskaçlarıyla örter, kendine kapanır. Tatlısu yengeci ve istakoz, kuyruklarını kıvırıp cenin pozisyonuna geçerler. Anne! Yengeç sık sık anne diye bağırır. Ya özlediğinden ya da annesinin baskısına dayanamadığından. Bağımsız olmayı şiddetle ister. Ama nazlı nazlı bir kucağa kıvrılmaktan da hoşlanır.

Yengeç geçmişine eğilmez, balıklama dalar. Geleceğe ilişkin projeler yapmaz, geçmişe ilişkin projeler yapar. Zamanını bir şeye adamaya niyetlenirse “Geçmiş Zaman Peşinde” harcar.

Belirsizlik en büyüğü sevinçlerin
Yan yana gidiyoruz seninle
Gidişi gibi yengeçlerin
Gerisin geriye gerisin geriye
(Apollinaire)

Kendine ve geçmişine kapandıkça, yengeç kabuğunun dışında bir dünya olduğundan şüpheye düşer. “Ben kendi içime bakarım, tek işim kendimledir, durmadan kendimi tartarım, kendimi denetlerim, kendimden hoşlanırım, kendimi sarmalarım” der Montaigne. (İçe bakışındaki bu katılık Satürn’den gelir, çoğu yengecin içe bakışı daha eğlenceli olur.)

Yengecin nevroza, uzun hastalıklara, müphem hastalık belirtilerine, bir türlü bitmeyen tedavilere eğilimli olması anlaşılır bir şeydir.

Yengeç durmadan üretir. Yumurta, laf, mektup, yergi, şiir, roman, yani her cins eser üretir.

Yengeç Ay’ı andırır. Ay’a göre huyu suyu değişir. Kah büyücü kah gözbağcıdır. Serap aynasını hep yanında taşır, evreler geçirir, bir de karanlık yüzü vardır (bu yüz kendisi için de karanlıktır)

…Yengeç, kendisine cımbızla tutar gibi dikkatle davranılmasını ister. Muzip tabiat ve Zodyak, yengeci iri kıskaçlarla donatmışlardır. Tabiatın ve Zodyak’ın verdiği derslerden yararlanalım. Yengeci cımbızla tutalım. İri kıskaçlarını hafife almayalım.

Terazinin Hüznü ve Diğer Burçlar
Jacques A. Bertrand

Not: Mösyö Jack bu kez zayıf kalmıs sanki, yengecin duygusallığı, sevme gücü falan katılarak daha iyi yazılabilirdi. yine de yengecler karar verir tabi buna...

Resim de Chagal’dan. Aslında Klimt de yengeçmiş, ikisi arasında seçim yapmakta zorlandım ama Chagal’ın resimleri daha yengec gibi geldi, onu sectim.

5 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Valla hayatta bir çok yengeç tanıdım; hepsinin, anlatılanlara benzer ve farklı tarafları var.
Neyse, fakat geçen ayki deniz tatilinde yengeç tarafından ısırıldığımdan/kapıldığımdan beri şu son cümlenin yüzdeyüz doğruluğunun canlı şahidiyim:
"Yengeç, kendisine cımbızla tutar gibi dikkatle davranılmasını ister. Muzip tabiat ve Zodyak, yengeci iri kıskaçlarla donatmışlardır. Tabiatın ve Zodyak’ın verdiği derslerden yararlanalım. Yengeci cımbızla tutalım. İri kıskaçlarını hafife almayalım."
Ama, ne!

Lilium Bosniacum dedi ki...

:) eveet nihayet bir yengeç yazısı..sabırla bekliyordum ama taa kova çıktığında da kendimi zor tutmadım değil :) evet ben birn yengecim ve genellikle şu laflardan sonra bayılırım yengeç olduğumu söylemeye: "ay nefret ederim yengeçlerden ! ":) yazılanların hepis doğru.. özellikle geçmişe dalmakla ilgili olan kısım.. bir de çok hassas ve iyi anneyizidir onu unutmuş.. ince düşünürüüz ama genellikle kabuğumuzdan sızmaz incelikler.. benim yükselenim kova.. biraz kurtarıyorum ama onun da dahi tarafını mı yoksa deli tarafını mı aldım bilemiyorum bazen.. günaydın, bu arada :)

neo dedi ki...

ekmekci kız,

benim tanıdıgım yengecler duygusal, biraz içe kapanık, hassas kişilerdi. bir sinir bozuculuklarını görmedim mesela, bu mösyö jack acımasız davranmış biraz. kıskaçları da var mı yok belli degil bana göre. ama sen yakın temasta bulundun tabii, daha iyi bilirsin :)

neo dedi ki...

lilium,

allah allah, kim bu yengeclerden nefret edenler kuzum? biz aysegul gelince "bir yengec daha dogdu yasasın" diye sevindik ofis olarak. senden yola cıkarak da söyleyebiliriz rahatlıkla, iyidir yengecler yahu! :)

Lilium Bosniacum dedi ki...

:) nadir yengeçsevenlerdensiniz efendim :)