neolitik the öfkeli kiracının günlüğü


10 agustos cuma:

sabahtan beri içilen kahve sayısı: 3
başağrısı için alınan ağrı kesici sayısı: 2
evsahibi denilen irrasyonel varlık akla geldikçe edilen küfür sayısı: binbeşyüz
kısa zamanda yeni bir ev bulup taşınma ihtimali: bindebir

şimdi detaylara girmeyeceğim ama şunca yıllık kiracı tecrübeme dayanarak söylüyorum, sadece bir evi olan evsahiplerinden uzak durmak lazım. hayatlarını o ev üzerine kurup, evi uzun bir süre görmediklerinde de özelliklerini kafalarında abartıp hayatınızı zindana cevirebiliyorlar. kadın yüzde elli zam diye tutturdu, habire mesaj atıp duruyor, ben de yüzde yirmiden fazla yapmam diyorum. avukat arkadaşlara danıştım yıllık TÜFE'den hesaplanıyormuş ki o da aslında yüzde 16, ben insafa gelip yirmi yapıyorum kadın hala mesaj atıp sinirlerimi zıplatıyor. cevap veriyorum kendisine, ama giderek daha abuk subuk şeyler yazıyor, sonunda vazgeçiyorum. sabah bir bakıyorum, telefonda bir sürü mesaj. önce "çıkın ben taşınacağım oraya" diyor, sonra "yüzde elli zam yapın oturun" diyor. telefon ediyor "eşimden ayrılıyorum" diyor, sonra içinde eşinin de olduğu cümleler kuruyor, bunu fark ettiğinde de paniğe kapılıp iyice saçmalıyor. offf!


başta da dediğim gibi şöyle beş-on tane evi, dairesi olan, kiralar yattı mı yatmadı mı farkında bile olmayan (bir arkadaşımınki öyle mesela, iki ay yatırmasan fark etmiyor adam, bu arada ben bırakın geç yatırmayı bazen evsahibi kişisi tatile gidecek diye kirayı iki hafta erken yatıran biriyim), evim de evim demeyen evsahiplerinden kiralanmalı ev. böyle, "bir evi olmuş, tutmuş .. " türünden mümkün olduğunca uzak durulmalı.

resimdeki gibi bir evim olsun ve bütün gıcık evsahipleri bir anda gıcık evsahipleri olan kiracılara dönüşsünler istiyorum. ühü..

5 yorum:

Adsız dedi ki...

gecmis olsun neolitik hanim. cok zor boyle ev sahibiyle ugrasmak. dilerim istediginiz gibi bir eviniz olur da, kiralardan kurtulursunuz bir an once.
nasil idare edilir boyle insanlar bilmem ki; ama nasilsa kira kontratiniz var, sizi keyfi olarak evden cikaramaz sanirim, kirayi da yuzde 20 arttirirsaniz ve bunu belgelerseniz birsey iddia edebilecegini sanmiyorum. kolay gelsin.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Neo,
O evde kiracı olmayı sürdürürsen, sadece huysuz bir evsahibiyle yaşamak sorunuyla başetmen gerekecek. Anlattıklarına bakılırsa, evsahibinin seni evden çıkarmak için bir tutamağı yok. En fazla yapacağı kira tesbit davası açmak olabilir ki, onda da senin artıracağın miktarın çok üstünde bir artış sağlayabaileceğini hiç sanmam. Hem öyle telefon mesajıyla artış istemek diye bir usul yoktur. Noterden bir yazı göndermesi lazım.
Sıkma canını, onun canı sıkılsın.
:))

neo dedi ki...

pelin,

teşekkür ederim yazdıkların için (sen diyebilirim değil mi?). böyle rahatlatıcı şeyler duymaya ihtiyacım var, konu bir açıldı mı sonsuza kadar konuşup can sıkıcı birine dönüşüyorum ve birileri bunları söyleyince biraz olsun yatışıyorum :)

ekmekçi kız,

bozcaada'dan döndün demek? hoşgeldin. ah ne güzeldir şimdi orası, güneş, rüzgar, buz gibi deniz.. nasıl geçti tatiliniz? dur bakayım sayfana yazmışsındır belki de?

ev sahibi konusunda senin dediğin gibi düşünmeye çalışıyorum, yapabileceği pek bir şey yok sanki, lakin yine de can sıkıcı. sagol yazdıkların için.

Adsız dedi ki...

Neocan,
sıkkın gördüm canını canım.. sıkma. valla bak, sonra sıktığına üzüleceksin. hiçbibok yiyemez o evsâhibesi olacak alçak kadın. de ki; ben kanunlara ve kontrata uygun hareket ediyorum, sizi de yasalara saygılı olmaya dâvet ediyorum. önümüzdeki ay ( ya da her ne zaman ise) kirânızı yasanın uygun gördüğü şekilde artıracağım. başka da yapabileceğim bir şey yok. kusura bakmayın de ve kirayı asla o yüzdenin dışında bir artışla yatırma bankaya. dekontlarını da sakla. evi satmadıkça seni çıkaramaz. haa dersen ki; tatsızlık istemiyorum, zâten durum pek tatlı değil gâliba, daha fazla ne olabilir ki?

ay neyse, ben aslında seni özlediğimi söylemeye gelmiştim.. ama yapabileceğim bir şey olursa, bi alo demen yeter şekerim. ;) okşarız evsâhibesini biraz. iyi de gelir bakarsın. öyle işte.. bana bakma sen, pek gergindim son günlerde o yüzden uğramadım. o hâlimi hiç sevmiyorum ki..

neo dedi ki...

candanım,

hoşgeldin, çok özledim seni. ne güzel, keyfin yerine gelmis.. hep böyle olsak diycem ama illa ki kararacak, gerilecek bir şeyler çıkıyor karşımıza, napalım, her şey geçiyor, bu da geçer.

huzurumu kaçırdı bir kez evsahibi, emirgan'dan daha merkeze dogru bir yere tasınayım diyorum, bakalım.

"bir alo" teklifin için de çok teşekkürler, başka şeylere, başka birilerine de canım sıkkın. böyle içten teklifler gözlerimi dolduruyor.. baktım olmuyor, sana bir "okşanacaklar listesi" veririm, toptan hallederiz :)