"hotel room"


bir miro olsun, bir picasso, goya (dali'yi saymıyorum, nedense öteden beri pek sevmem resimlerini), bütün bu ispanyol ressam abileri seviyoruz, beğeniyoruz lakin galiba en çok edward hopper resimlerini yakından görücem diye seviniyorum. Madrid'deki Thyssen-Bornemisza Müzesi'nde dört tane eseri varmış. bir tanesi de sayfada gördüğünüz Hotel Room.
 
resimdeki kadın yalnız görünüyor, pek çok hopper resmi gibi melankolik bir havası var ama bence kadın yalnız değil, sevgilisiyle seyahat ediyorlar, adamın işi varmış erken çıkmış odadan, odanın bizim görmediğimiz köşesinde onun da eşyaları var, akşam kadını yemeğe çıkaracak, kadın o saate kadar odada aylaklık ediyor, tam giyinmeye hazırlanırken yanında getirdiği sürükleyici polisiyeye gözü takılmış, dur birkaç sayfa okuyayım demiş ama bir türlü elinden bırakamamış. gerçi kitap sürükleyiciymiş ama kadının gözleri bazen okuduğu kitaptan, yerde duran dans ayakkabılarına takılıyormuş. kimbiler belki ilk kez geldikleri bu şehirde geçirecekleri ilk gecede dansa da giderlermiş...

7 yorum:

Elif Derviş dedi ki...

bence sen süper iyimser bi insansın :))

Hopper'ı sen ve peri'yle tanıdım ve gördüğüm her resmi hüzün veriyor bana..çok hem de..

şenay izne ayrildi dedi ki...

bilinç çakışması yaşamışız. ben de sizden bir gün önce hopper dan bahis eylemiştim (bknz : benim yazdıklarım).

neo dedi ki...

elif,

bu "iyimser birisin" cümlesini son günlerde daha sık işitir oldum :) ya iyice polyanna'ya bağladım, ya da etrafımdakiler aşırı kötümserleştiklerinden öyle görünüyorum.

hopper hüzünlüdür doğru dedin, benimki resme birazcık umut yüklemek isteyen başarısız bir denemeydi. hem zaten madrid'de yakından baktım, elindeki kitap değil broşür gibi ince bir şeymiş. dansa filan gitmiycekler, kız sevgilisini terk etmiş, otele yerleşmiş, yakın bir zamanda yeni bi ev bulması gerek. odada tek başına vakit geçirirken bulduğu sıkıcı bir broşüre bakıyor, öylesine.

neo dedi ki...

izne ayrılan şenay,

ancak şimdi bakabildim çakışmaya. ne güzel demişsiniz. "renkli sessizlik" bana da uyarca :)

Elif Derviş dedi ki...

:D

asliberry dedi ki...

Denize girmek için otelin plajına inmiş ama dışarısı çok sıcak, başına ağrılar saplanmış, geri dönüp, odanın serinliğine sığınmak istemiş. Broşür almış, akşam hava serinleyince ne yapabilirim diye düşünüyor. Ama bir yere de gitmek istemiyor. Migren var bu kadında.

neo dedi ki...

aslı,

süper düşünmüşsün! migren çok uydu manzaraya, dedigin gibi kadının aslında bi yere gitmek istediği yok..