en iyi on, yıl sonu listesi :)



Bundan önceki işyerinde yıl sonları kabus gibi geçerdi, geride bırakmakta olduğumuz yılın olaylarını, skandallarını, buluşlarını, filmlerini, müziklerini, felaketlerini vs derlemek için bütün ekip gece gündüz çalışırdık. Her sene bu yıl erken başlayalım hazırlığa derdik ama gündemin yoğunluğu yüzünden yine son bir haftaya sıkışırdı, o yüzden de hala “almanak, yılın bilmem ne’si dosyalarıyla geçen günleri sıkıntıyla hatırlıyor, gazete ve dergilerdeki “ünlülere yılın olayını, kişisini sorduk” türü haberleri pas geçiyorum. Kitap ve film listeleri hariç… gerçi onlar da insanı komplekse sokuyor, izlemediğim filmleri, okumadığım kitapları görünce ülen boşa mı geçti koca yıl, yoksa dandik kitaplar mı okudum diye kıllanıyorum. Bir İngiliz gazetesinde en iyi on bağımsız film listesinden sadece mary and max’i izlemisim mesela, rezalet! Radikal’in en iyi elli kitap listesinden de sadece beş kitabı okumuşum. Gerçi buna hayıflanmak saçma belki de, çoğunda pek de bi numara olmadığına neredeyse eminim :) tamam en çok satanlar listesinden sınıfta kaldım ama benim de hiç de fena olmayan bir 2010’un en sevdiğim kitapları listem var. bu arada istatistiki olarak baktım da geçen yıl haftada 0,7 tane kitap okumuşum, ehem pek parlak sayılmaz, 2011’in planlarına her hafta bir kitap hedefiyle gireyim diyorum, bakalım… sizin bu yıldan aklınızda kalan, severek okuduğunuz kitaplar hangileri peki?

1) Lavinia / Ursula Le Guin (Şubat 2010)
2) Ölmeye Yatmak / Adalet Ağaoğlu (Nisan 2010)
3) Bir Düğün Gecesi / Adalet Ağaoğlu (Ağustos 2010)
4) Koleksiyoncu / John Fowles (Mart 2010)
5) Kafka'nın Çorbası - 14 Tarifle Dünya Edebiyatı Tarihi / Marc Crick (Eylül 2010)
6) A Short History of Tractors in Ukranian / Marina Lewycka (Kasım 2010)
7) Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler / Yalçın Tosun (Temmuz 2010)
8) Soğuk Kazı / Birhan Keskin (Mayıs 2010)
9) Sofranız Şen Olsun / Takuhi Tovmasyan (Ocak 2010)
10) Âmâk-ı Hayal / Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi (Ağustos 2010)

fotoğraf flickr'dan...


6 yorum:

karga'nın günü dedi ki...

Bu sene okuma hızım açısından benim içinde kısır bir yıldı. umarım önümüzdeki sene daha çok film izler, daha çok kitap okurum. 2010 kitaplarından aklımda kalan ilk beşi yazayım ben de:
1. Floransa Büyücüsü-Salman Rushdie
2. Filin Yolculuğu- Saramago
3. Ölü Ruhlar Ormanı-Grangé
4. İstanbul Hatırası-Ahmet Ümit
5. İklimler-André Maurois
Bak bu listeyi yaparken bile okuduklarımı tam hatırlayamadım. Bu sene bir de ay ay liste yapmalı.

neo dedi ki...

gamlı baykuş,

benim 1996'dan beri okuduğum kitapları ay ay yazdığım bir yeşil defterim var. iyi oluyor not etmek, bir tür hatıra defteri gibi, hangi yılın yazında neler okuduğumu hatırlıyorum, ruh halimi vs. gerçi bazı kitaplar tümüyle hafızamdan çıkmış, hiç iz bırakmamış, kimini de birkaç kez okumuşum.

senin listenden iklimler'i 2009'da okumuştum ben, çok da begenmiştim. ahmet ümit dışındakiler de merak ettiklerimden, ahmet ümit sevmiyorum, kadına bakışı maço..

sen de bi kitap defteri tutabilirsin bu sene, yıl sonu muhasebesi yapmaya yardımcı oluyor.

ulker dedi ki...

En iyi on mu? Benimki sadece on :(

Ben de en iyi 3'ümü yapayım bari.

Sevgiler

Ülker

gülçin dedi ki...

sevgili Neo,
bu yıl tam 91 kitap okumuş, yaklaşık 15 taneye de başlamış sonra kenara ayırmışım daha bol bir vakit ve daha sakin bir kafa ile yeniden okumak üzere. aldıklarımın sayısını söylemeyeceğim, çünkü ne yapsam okuma hızımdan daha hızla büyüor okunacak kitaplar; bir doğa olayı gibi, bunu böyle kabul ettim. listeye az önce yeniden baktım, bende en çok iz bırakanlar şunlar:
-Lizbon'a Gece Treni-Pascal Mercier,
-Yeşil Peri Gecesi-Ayfer Tunç,
-Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şöförü-Etgar Keret,
-Uzak Noktalara Doğru-Cemil Kavukçu (Ah o "Perişanız Gecenin Karanlığında" nasıl unutulur?),
-Sen Dünyaya Gelmeden-Margaret Mazzantini (Çok sevgili "Sakın Kımıldama"dan sonra merakla alıp sevgiyle okuduğum bir kitap).

başka da var tabii, Perihan Mağden'in Ali ile Ramazan'ı, Ahmet Ümit'in İstanbul Hatırası, Dave Eggers'in Ne Nedir'i ve Stieg Larsson'un Millenium üçlemesi (evet, çok sevdim Lisbeth'i) diğer beşlim.

keyifli okumalarla dolu günlerimiz olsun,
sevgiler, mutlu yıllar :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Neocum,
Can arkadaşım,
Çok güzel bir yıl diliyorum sana, bol okumalı, gezmeli...
Sevgiler.
:)9

neo dedi ki...

ülker,

en iyi üç de olur :) kitap okumaya aşırı anlam yüklenmesinden yana değilim lakin şu saçma sapan dünyaya anlam katan şeylerden biri edebiyat benim için, o bakımdan daha çok okumak, ve okuyacak şeyleri seçerken şanslı olmayı diliyorum.

sevgiler

...

gülçin,

91 kere maşallah diyorum o zaman sana :) biravo valla, 2011 de bol kitaplı geçsin hepimiz için.

bu listeler çok iyi oluyor, okuma zevkine güvendiğim arkadaşların önerdiği kitaplar, en baba eleştirmeninkinden daha kıymetlidir benim gözümde :)

ayfer tunç'a mesafeliyim, "müsaitseniz annemler size gelece"k kitabına kıl olmuştum sanırım, çok iyi bir fikrin altını yeterince iyi dolduramamış gibi gelmişti. sonra da okumadım ama her kitabı çıktığında röportajlarını görüp meraklanmadım değil.2011'de bi deneyeyim bakayım.

lisbeth'in ikinci kitabı gözüme takılıp duruyor vitrinlerde.

sevgiler, sana da mutlu yıllar...

***

ekmekçi kız, canım arkadaşım,

ben de sana bol seyahatli, okumalı, pişirmeli :) bir yıl diliyorum.

sevgiler