home made ajanda :)



her yıl sonu olduğu gibi bu sene de ajandamın bitmesiyle beni bir telaş aldı, birkaç yıldır ajanda kullanan nadir insanlardan biri olarak (en azından etrafımda benden başka düzenli bir şekilde kullanan kimseyi görmedim) arkadaşlara dert yandım, bitiyor defter yenisini nerden bulsak diye. başka bir sürü kıl tüy mevzuda olduğu gibi bunda da seçici bi insanım, bir kere ajanda öyle dümdüz, resimsiz, bomboş beyaz sayfalardan oluşmayacak. İlla ki aralarında resimler olacak, belli bir temada olacak (ressam olur, mevsimler olur, kitap kapakları olur vs), her güne bir sayfa değil de her sayfada bir haftayı görebileceğim şekilde tasarlanmış olacak ki önemli bi şey varsa atlamayayım. Niyse efenim, geçen yıl kullandığım ailemizin ressamı Edward hopper temalı te Neues marka alman malı ajandalar benim için idealdi. Bu sene de onların peşine düştüm, kabalcı da neşeyle elime aldım baktım 2010’dan kalmış, peh! Yılın son günü mefisto’da aradığımı buldum, seçenekler sınırlıydı klimt ve bugüne kadar adını duymadığım ton schulten adlı ressamı konu eden iki ajanda vardı. Klimt’in resimlerini o kadar kanıksadım (bu da ne acayip kelimeymiş) ki, elim diğerine gitti. gördüğünüz gibi, tonların çok güzel kullanıldığı, yumuşak, insana neşe veren resimler yapmış ton schulten. Hollandalıymış (havasından mı ışığından mı nedir, Hollandadan iyi ressam çıkıyor), kendisiyle ilgili tanıtım yazısında yaşama sevincini tuvale aktaran ressam diyor, bir de “schulten’in sanatı yaşadığımız gerçekliği değil huzurlu bir mutluluğun dünyasını ifade eder” diye devam ediyor. E daha ne olsun, 2011 dileklerim için ideal ressamı bulmuşum.
Yalnız bir mesele var, ben mönchengladbach’da yaşayan, “bu sene christmas’da dokuz gün tatil var mı” ince hesapları yapan bir fraulein diyilim ki! benim acandamda lodos fırtınası ne zaman, arife ne gün, haşeratın uyanması, karakoncolos fırtınası vs gibi hayati bilgilerin de olması lazım :) e ben de ne yapıyorum, alıyorum elime yüzde yüz yerli bir ajanda, ece olur, metis’in çıkardığı olur, uluslararası  ajandamı bir güzel yerelleştiriyorum, doğum günü tarihlerini, bayramları, kandilleri, fırtınaları, cemreleri not ediyorum ilgili tarihlerin yanına, oluyor sana mis gibi glocal bir ajanda…

ton schulten resimleri gibi yaşama sevincini hep hissettiğiniz bir yıl diliyorum…

12 yorum:

serpil dedi ki...

İyi fikir, ben de henüz istediğim gibi güzel bir ajanda bulamadım. Metis'i seviyorum bu yıla kadar hep aldım ama çok küçük yazılar ve sayfalar, bu yıl almadım.
Tavsiyelerini bekliyorum, buradayım bak : )

ulker dedi ki...

Ne güzel resimler gerçekten. "Ajanda sevginiz" diyeceğim çok hoş. Ben özenirim böyle düzene, ama hiç beceremedim. Kızımın da size yakın bir bağlığı vardır ajanda olayına, bu sene bana da bir tane hediye etti "sen de kullanmaya başla" diye. British Museum'un ajandası, resim olarak koleksiyonunundan seçme parçalar var. Başka bir ayrıntı yok ama şimdilik bana çok bile.
Sevgiler

Ülker

neo dedi ki...

serpil,

metis'in ajandalarını fikir olarak beğeniyorum, ama kullanımı çok zor, o renk kağıda yazmaktan hoşlanmıyorum, bir de bu seneki temalarını sevmedim. ayrımcılık, nefret suçları vs. zaten bunlarla uğraştığım bir işim var, bir de yılın her günü onlarla ilgili bir şey okumak en son isteyeceğim şey. geçen yıllarda cadılar vs, mizah da vardı işin içinde, bu yıl epey iç karartıcı olmuş.

ay neyse, amma şikayet ettim :) ben ece'nin minik cep ajandalarını begendim aslında, gündelik notlar almak için. ama ofiste masaüstü için te Neues öneririm, bir de yerel unsurları da eklersen ideal oluyor.

neo dedi ki...

ülker,

resimleri beğendiğinize sevindim. ben de eskiden kullanamazdım ajanda, yılın ilk haftası kullanılıp kenara atılmış ajandalarla doluydu ev, ama birkaç yıldır azimle devam ediyorum yazmaya, arada eğlenceli notlar da alıyorum, geri dönüp bakması güzel oluyor.

british museum ajandasını kıskandım doğrusu :) kimbilir ne güzel resimler vardır. güle güle ve yıl boyunca kullanın inşallah.

sevgiler.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Glocal ajanda!:))
Bunu ben de yapıyorum yıllardır da, adının bu olduğunu bilmiyordum.;)
Neocum,
Bu sene acanda ararken gördüm senin aldığını ve sonra kendime çiçek düzenlemesi fotoları olan bi tane aldım.
Ohh, baktıkça içim açılıyor!
:))

serpil dedi ki...

Neocum te Neues websitesine girdim baktım, gerçekten nefis. İdefix te satıyor ama görüp incelemeden alamıyorum, sen hangi kitapçıdan aldın, Ekmekçikız ya sen?
Tez yanıt verile : )

neo dedi ki...

ekmekçi kız,

aa seninki de güzelmiş, ajanda dedigin biraz neşeli olmalı diy mi? çiçek, böcek vs :)

...

serpilcim,

ben istiklal caddesinde mephisto'dan aldım, seçenek yoktu pek, klimt ve bu benim aldığım vardı. geçen senekini de kadıköy'de ya nezih'ten ya da onun karşısındaki -ada mıydı- kitabevinden almıştım, orada daha fazla çeşit vardı.

serpil dedi ki...

Teşekkür ederim Neocum. Araştırayım hemen, Ada ve Nezih'te çok dolanırım da bak Mephisto aklıma gelmez hiç
Öpüyorum seni : )

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Serpilcim,
Geç kalmışım pardon! :(
Bizim kıyıda Cadde'de Divan Pastanesinin yan sokağında Aktüel isimli bir kitapçı var. Ben ganimetimi oradan kaptıydım!
:))

serpil dedi ki...

Hiç aklıma gelmedi, biliyorum orayı Dünya Aktüel'i diyosun.
Sağol Ekmekçikız, yeşil mercimek etkisi yaptı bu haber hehe : )

Evren dedi ki...

Ne güzel bir blog... Ve ne güzel resimler :) Şu bahsettiğiniz ajandaların peşine bir de ben düşeyim bakayım. İzmir kitapçılarından veya netten almayı düşünüyorum. İzmir'den sevgiler.

neo dedi ki...

beğendiğinize sevindim. bu ara boşladım biraz blogu. izmir'i hiç bilmiyorum, hangi kitapçılar var, en güzel kırtasiye malzemeleri nerdedir? umarım bulursunuz ajandalardan.

sevgiler