Aslanın uzaklığı


Aslan güzel, iri ve cömerttir. Aslan hayat doludur. Aslan muhteşemdir. Aslan havalıdır. Aslan taş gibidir. Aslan asâsına dayanarak ermin mantosunun eteğini bir eliyle sıyırır, öteki eliyle açar, 14. Louis gibi ipek çoraplarını göstermek için.

…Aslan Fransızların imparatoru olmak için gerekli bütün özelliklere sahiptir, işe teğmenlikle başlasa bile. Yaşlandıkça biraz semirir. Sonu Saint Helene’dir. Veya tımarhane. (Kendisi Fransa imparatoru ilan eden çok aslan olmuştur.) Öldükten sonra değeri yükselir.

…Aslanda büyük bir demokrasi tutkusu vardır. Yalnız o sözünü bitirdikten sonra birinin çıkıp da hala söyleyecek bir şey bulmasını anlayamaz. İçinde kötülük yoktur. Aslan zaten başkaları olduğundan emindir. Öyleyse herkesin adına konuşmasında şaşılacak ne var?

…Güneş aslanın efendisidir. Güneş ısıtır, ışıklandırır, aydınlatır, göz kamaştırır, yakar.

Aslan görünürdür. Aslan gösteriş meraklısıdır. Aslanın yanında kimse kendini gösteremez. En azından onun kimseyi görmediği kesindir. Aslanın dünyası, insanların ön sıralar, balkonda yer aldığı bir tiyatrodur. Aslansa sahne ışıklarının altındadır.

Aslan başkandır. Zodyak devlet başkanları yarışmasında oğlak ve akrebin önüne geçmiştir. Aslan müdürdür. Aslan müdür muavini olmaz. Müdür muavini olmaktansa hiçbir şey olmamak; işte aslanın düsturu.

…Lüks aslanın tabiatında vardır. Lüksü büyük bir özenle çevresinde sergiler. Lüksü olmasa da sergiler. Sergileyecek ıvır zıvır bir şeyler bulur. Çok miktarda ıvır zıvırın da lüks bir tarafı vardır. İşporta bir bilezik zevksizlik örneğidir, onbeş tanesi aslanlık örneği. (Bu durumda bahis konusu olan genellikle dişi aslandır)

Sergilenecek bir şeyi hakikaten olmadığında aslan kendini sergiler. Jung’un deyimiyle “ruhsal şişkinliğine” başvurur.

Aslan kadını aslan erkeğinden görece azgelişmiş kıl yapısıyla ayrılır. Oysa bir aslanın uzaktan fark edilmesini sağlayan şey, gelişmiş kıl yapısı, krallara yakışır saç-sakal bütünüdür. (Aslan yapısı gereği hep uzaktadır zaten.) Aslan olduğunun anlaşılıp anlaşılmadığından emin olamayan aslan kadını, aşırıya kaçma eğilimindedir. Av partilerinde ve kokteyllerde görünen genellikle odur. Dökümlü ve renkli en ufak bir şey üzerinde kendini gösterir, iddiasız sade tayyörler ve hafif parfümler ona göre değildir.

Aslan çalışırken etrafında ferahlık ister. Ayağının altında dolaşılmasından hoşlanmaz. Başlatır, yönlendirir, yaratır. Büyük tablolar ya da büyük girişimler gibi. Ayrıntılarla uğraşmayı sevmez, o işi başkalarına devreder. Maiyeti aslanı izler.

Aslan ortaya içki ısmarlarken masraftan kaçınmaz – seçim kampanyalarında da. Ama aslanın hesabına çok sık içki içmekten kaçınmak gerekir. Bunu kafanıza kakacağından değil, çünkü aslan cömerttir. Ama sonunda, daha hiç hesap ödemeden, herkesin kendine borçlu olduğunu düşünecektir.

Aslan Nemeia aslanının postuna bürünmüş Herkül’e benzer; yenilmez kahraman havasındadır. Ama en bayağı dalkavukluk karşısında bile yelkenleri suya iner.

Aslan enerji insanıdır. Enerji üretir ve sınırsızca enerji tüketir. Ayrıca her tür kanama, kalp krizi ve patlamaya maruz kalabilir. Bir de güneş çarpmasına.

Aslan olgundur. Yaz mevsimi doruğundadır. Artık doğada bolluk ve haz hüküm sürmektedir, her şey demet halindedir. Her şey doruk noktasındadır. Ama aynı zamanda bir şeylerin de son bulmakta olduğu hissedilir. Buğday sapları tanelerin ağırlığıyla eğilir.

Havada fırtına kokusu vardır. Hasat zamanıdır. Fırtına patlar. Aslan yıldırım çarpmış gibi olur. (Yeri geldiğinde küllerine rahmet okunacaktır.) Geriye hiçbir şey kalmamıştır. Belki kıyıda köşede unutulmuş birkaç tahıl tanesi olabilir. Bu da başağın hoşlanmayacağı bir manzara olmasa gerek.

Terazinin Hüznü ve Diğer Burçlar
Jacques A. Bertrand

(Burçlar ve oyuncular serisine devam ediyoruz, sarışın ve gösterişli Robert Redford'dan daha aslan bir tip var mıdır bilemiyorum.)

4 yorum:

elektra dedi ki...

robert di mi? aslan di mi? bence de:)

neo dedi ki...

hee aslan, baksana şu havasına :)(gerci yaşlandı, artık eski havası yok ama olsun)

Müzmin Anonim dedi ki...

Neolitik Hanim hanim,

Tesekkur ederim.. elinize saglik.

Aslanin uzakligindan hareketle geri kalan kismi galiba hayli iyi tarif ediyor bu burcun magrur ve olgun..

Bir de, vaktiniz oldugunda, Kova hakkinda da yazar misiniz lutfen?

neo dedi ki...

müzmin bey,

rica ederim.

sırada kova var. sırf burclardan müteşekkil bir sayfa gibi gorunmesin diye, biraz ara vermistim burc isine. araya bir kitap, bir de filmler listesi girdi. en kısa zamanda yazarım kovayı da.