londra metrosundan posterler


Londra Taşımacılık Müzesi dünyanın en iyi poster koleksiyonlarından birine sahipmiş, yüzyılın en iyi sanatçıları ve tasarımcıları tarafından çizilmiş posterlerden oluşan bu koleksiyonda 1900'lü yılların ilk yıllarından günümüze kadar çeşitli dönemlerden çok renkli, ilginç örnekler var. Müze 5 bin posteri online olarak ulaşılabilir hale getirmiş ama bunun için vaktim yok derseniz, Guardian'ın seçtiği posterlere bir bakmanızı öneririm.




Özellikle ilk dönem diyebileceğimiz 1910-1920 arasındaki posterleri sevdim ben. sıcak bir havaları var. posterler önceleri metroyla ulaşımın kolaylığı, ucuzluğu gibi özellikleri ön plana çıkarmış ama savaş dönemlerinde propaganda amaçlı ya da güvenlik tedbirlerini duyurmak amaçlı olarak da kullanılmış. müzenin web sitesinde ikinci dünya savaşındaki metro posterlerinden de örnekler var. istasyonların nasıl boşaltılacağı, hangi istasyonların hava saldırısı uyarısı boyunca açık olduğunu vs. duyuran posterler bunlar...

eski şeyleri sevenler için...

guardian’ın seçtiği posterler

londra taşımacılık müzesinin web sitesi

2 yorum:

Adsız dedi ki...

aa geçenlerde londra hakkında araştırma yapan bora keşfetmiş, laptop masaüstüne de bir poster asmıştı oradan. ne tesadüf:)

neo dedi ki...

peri,

daha önce de bir edward hopper tesadüfü yaşamıştık diy mi? aynı yerlerde dolaşıyoruz hep sizinle :)