kudelka





not: haftasonu gittiğim çek fotoğrafçı kudelka'nın (Josef Koudelka) sergisinden (Pera Müzesi) bazı kareler.. fotoğrafla ilgili yazı yazmak ne zormuş, film anlatmak ya da ressamdan bahsetmek gibi değil. karede neler oldugunu yazsan sacma geliyor, ne anlattığını kendine göre yorumlasan, e, fotoğrafın kendisi anlatıyor zaten. vaktiniz olursa gidip görün derim.
kudelka'nın çalışmalarını "gerçekliğin -bir tür- teatral düzenlemesi" olarak tanımlamış eleştirmenlerden biri. aşağıda da sanatçıyla ilgili bir yazının linki var. gerci yazıdaki bazı yorumlara pek katılamadım ben, "gerçeği olduğu gibi çerçevelemek" gibi bir ifade var mesela, koudelka'nın pek çok karesi için bunu söylemek zor.


bir de şu sitede ayrıntılı bilgiler var sanatçıyla ilgili:

4 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Tüh!
Bugün, öğlen biraz vaktim vardı. Gitsem mi dedim, sonra bir arkadaşımla kahve içmek cazip geldi. İlk fırsatta...
:))

neo dedi ki...

ekmekci kız,

gecen yıl, tünel'e daha yakın bir ofisteyken pera müzesi'nin önünden gecer ve hep şöyle cümleler kurardık. "şahane sergi başlamış, bir öğlen yemeğinde kaçarız, nolucak" kaç sergi geldi gecti, birine bile gitmiş değiliz. bizim ofis olarak bir de if'ten bilet alıp gidemediğimiz filmlerimiz vardır :) gündüz seanslarına alınır biletler, "ne var canım, öğle yemeği arasını kullanır gideriz" diyerekten, o seanslar da kaçmıştır hep. biletler de gidemeyişlerimizin bir anısı olarak uzun bir süre panoda asılı kalmıştır.

gördüğün gibi, üşengeciz ama cüretkarız da bi yandan :)

endiseliperi dedi ki...

neolitik hanım'cığım, radikal kitap ekindeydi galiba, kudelka yorumu vardı.

eh, ben pek sevmedim, nedenini bilmiyorum. üstünde düşünmem lazım ama, neden sevmediğimi düşünmek de içimi çok karartıyor yahu. bir şeyi neden sevdiğini düşünmek gibi olmuyor.

öpüyorum çok ve sevgiler.

neo dedi ki...

pericigim,

sevmedin demek kudelka'yı? benim hoşuma gitti, özellikle prag işgali sırasında ya da almanya'da bazı bölgelerde çektiği fotoğraflar "doğu bloğusever yanıma hitap etti sanırım :)

ne zamandır yazmıyordun, neler yaptın bu arada?

ben de çok öpüyorum, sevgiler