hatıralar mı, duygular mı?



tıp dizilerinin hastasıyım, dr house olsun, grey's anatomy olsun, private practice, scrubs, ER (gerci o bitti) vs. gerçekte kan görmeye dayanabilir miyim emin degilim ama ekranda birtakım yakışıklı karizmatik adamlar, güzel komik kadınlar önlükleriyle hastalıklardan, ameliyatlardan bahsetmiyorlar mı illa ki izliyorum. geçen private practice'in bir bölümünde enteresan bir vaka vardı: Barbara ağır depresyon geçiren bir genç kız, ilaç, terapi vs. bi şey fayda etmiyor, doktoru bir de elektro şok tedavisi mi denesek diyor vee barbara elektro şoktan yüzünde bir gülümsemeyle çıkıyor. nişanlısı çok seviniyor fakat kız nişanlısını hatırlamıyor! tedavinin yan etkisi olarak sadece nişanlısını ve ilişkilerini hatırlamıyor oluşu tuhaf tabiy, doktorlardan biri kızın nişanlısıyla kötü şeyler yaşadığı için beyninin ona ilişkin hatıraları bloke etmiş olabileceğini düşünüyor ama çocuk o kadar iyi biri ve kızı o kadar çok seviyor ki, bu ihtimali eliyorlar. bir süre sonra doktoru kızın numara yaptığından şüpheleniyor. nitekim biraz sıkıştırınca kız nişanlısından ayrılmak istediğini, ama onun kendisini çok sevdiğini bildiğini, çok iyi biri olduğunu, onu üzmek istemediği için öyle davrandığını anlatıyor. doktorlardan da gerçeği ona söylememelerini rica ediyor. doktorlar da bi dilemma içinde kalakalıyorlar tabiy, söyleseler hastanın talebine uymamış olacaklar, söylemeseler çocuk kendini hatırlatmak için çırpınıp duruyor. neyse efendim, sonunda kadın doktor, kızın nişanlısıyla konuşurken kızın artık onu hatırlamadığını, dolayısıyla kızın onun için bir yabancı olduğunu söylüyor ve şu mealde bir şey söylüyor, "onu sevdiğini söylüyorsun ama hatıralarla duyguların birbirine sarmalanmış şeyler olabileceğini, ayırmanın zor olduğunu unutma, sen hala onu mu, yoksa onunla olan hatıralarını mı seviyorsun?" sonunda çocuk ikna oluyor, orası çok mühim değil de beni esas çarpan şu hatıralar ve duygular kısmı oldu.

dün akşam, evliliği pek iyi gitmeyen bir arkadaşımla buluştuk, birkaç kez ayrılmanın eşiğine geldiler ama hep bi şey durdurdu onları. tesadüfen o da izlemiş diziyi ve o da tam da o bölüme takılmış. belki biz de o yüzden ayrılamıyoruz, geçmişte yaşadığımız güzel şeyler var, onlara takılıp kalıyoruz(m), birbirimizi hala sevdiğimizden değil bir arada kalışımız" gibi bi şeyler söyledi. bu kararı ben veremem tabii ama fikir mantıklı sanki. zamanında güzel hatıralar birikmiş, özellikle ilişkinin zor anlarında yoklanıp, tozları alınıp içimizi rahatlatmış ama yenileri eklenmemiş, hatta giderek tatsız olanların sayısı artmış. hatıraların duygunun yerine geçmesi ihtimali yüksek bu durumda. artık ona olan hislerine değil de hatıralara bağlandığını fark etmek hüzün verici.

"kişisel yılbaşı hazırlıkları şenliklerini" yazıp dururken bu böyle araya girdi ama nabalım, birkaç gündür zihnimi meşgul ediyordu. bugun yeni süsler alayım diyorum, perşembe akşamı da erken bir yılbaşı yemeğine gidicem, ne pişirip götürsem aceba?

*resimdeki unutma beni (forget me not) çiçeği. hatıra felan deyince çağrışım yaptı. pek şirinler.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

geçmişi unutup, kendini kandırmaktan başka karşı tarafa duyulan saygısızlık değilmidir?

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Bu çiçeğin adı hep şiirsel gelir, bana. Uçucu, kırılgan bir de.
:))

Aktardığın öykü, ilginç ve çok düşünülecek bir mesele hakkında. Biraz Eternal Sunshine of Spotless Mind esintileri de taşıyor.
Hatıralarla duyguların bu çelişki gibi görünen durumu, ikisinin birbirinden tamamen bağımsız olamamasındandır.
İyi hatıralarımız varsa birisi hakkında, ya da hatıralarımızın iyi olanlarını hatırlıyorsak o kişi hakkında, bu durum beslediğimiz duygunun da hala esenlik veren düzeyde olduğunu göstermez mi?
Yani, bir insan hakkında iyi şeyleri hatırlıyorsan, onu sevmeye devam ettiğini göstermez mi, bu?
Ne biliim?
:)

neo dedi ki...

creep,

soruyu anlamadım, "geçmişi unutup, kendini kandırmaktan başka karşı tarafa duyulan saygısızlık değilmidir?" dedigin nedir? kızın yaptığı şeyi mi diyorsun, ilgimi çeken o olmadı zaten, doktorun söylediklerine takıldım.

...

ekmekçi kız,

unutma beni'yi ayrıca yazmak lazım. enteresan bir hikayesi varmıs. ablamın lisede tuttuğu hatıra defterinin kapağında vardı bu çiçeklerden, hala hatırlarım.

hah, ben de diyordum kesin biri o filmden bahseder mevzu hatıralar, duygular olunca diye. hay aklınla bin yaşa :)

doktor da onu diyor işte, karışma ihtimalinden söz ediyor. sorduğun sorunun cevabını ben de bilemiyorum aslında, "bir insan hakkında iyi şeyleri hatırlıyorsan, onu sevmeye devam ettiğini göstermez mi, bu?" demişsin ya, yani yeni bir şey katılmıyorsa, sıkıntılar varsa, o iyi hatıraların yükü onu hala sevip sevmediğin konusunda karara varmanı zorlaştırabilir.

Adsız dedi ki...

boşverr

aslı hayvanı dedi ki...

medikal olarak bi de three rivers var yeni. dizi paçoz ama başroldeki abimizin hatırına izliyoruz ;) (geçen sene mentalist pası vermiştiniz sayın neo, ona karşılık sayın bunu. ödeşmiş olalım)

gülçin dedi ki...

yulaflı damla çikolatalı kurabiyeler yap, teneke kutuya koy götür! keşke bana geliyor olsaydın neocuğum :)

not: tarif şurada http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2005/02/oatmeal_cookies.html

bi de burada kalbimizin prensinin tarifi var (cafe fernando)http://cafefernando.com/turkce/findikli-ve-cikolatali-yulafli-kurabiye/

bu da en kolay hali
http://www.acikbufe.biz/acb/?p=10

sevgiler.

neo dedi ki...

creep,

peki boşverdim.

...

aslı h.

aa hiç duymamıştım o diziyi, hemen baktım, organ nakli felan varmıs, uyar bana valla :) eksi sözlük'te CBS yayından kaldırdı falan diyordu ama olsun, olanlarla idare ederiz. teşekkür ederim pas için. mentalist güzel ama diy mi?

...

gülçin,

hediye fikri için tesekkur ederim, limonlu cheese cake + çikolatalı sos yaptım ama bir dahaki sefer icin gonderdigin tarifi saklıycam. teneke kutu da şahane fikir.

sevgiler

aslı hayvanı dedi ki...

dizi iptal edilmiştir zira pek kötü ama abi hakkında aynı şeyi demek mümkün değil :)

kendisi geçen sene de moonlight diye bi dizide vampirdi. o zaman hastası olmuştuk, netekim o dizi de iptal oldu :D

neo dedi ki...

ben de dexter'a basladım, baktım mentalist ve house ara vermis -herhalde noel münasebetiylen- dedim arada dexter izleyeyim de neymiş şu şok edici final bir an önce öğreneyim (sakın yazmayın ha, acayip kıl olurum spoiler olayına, ömür boyu küserim, o derece :)

ben o sözünü ettiğin vampir dizisini de kacırmısım iyi mi, ona da bakmam lazım, bir vampir hastası olarak.

aslı biz seninle burdan dizi muhabbetini sürdürelim derim, iyi oluyor :) flash forward'a baslıycam bir de, sen izlemissindir kesin. ne diyosun?