lavanta devri



- yer: taksim-kadıköy dolmuşu

vakit: gecenin bir körü

son 72 saat itibarıyla izlenmiş film sayısı: 8

izlenen festival filmleri içindeki ortadoğudan film sayısı: 88 :)

kafam en son izlediğimiz -aslında tamamlamadan çıktığımız- dandik mi desem deneysel mi bilemediğim belgesel 1958'ten dolayı bi dünya olmuş.. festivalin kapanışını da yine bir lübnan filmiyle yapmışız. israil, mısır, filistin, lübnan, sürekli sigara içen insanlar, fonda acıklı arapça şarkılar, bi fransızca bi arapça konuşan karakterler... ortadoğu meselesine türlü türlü açılardan bakan filmler sayesinde "büyük resmi" artık gördüğümü düşünüyorum ve şu cümleyi kuruyorum arkadaşlara: "ortadoğu hakkında çok şey biliyorum, beni fazla yaşatmazlar" :) arka sırada kıkırdıyoruz. sonra yok ya diyorum amerikan-fransız filmlerinin de hakkını verdim sayılır, jim jarmush izledim bi kere, kolay diyil, episodik yapılı filmler de vardı, orta halli bi sinema eleştirmeni kıvamına geldim, ama artık normale dönmem lazım, kendime gelmek için biraz hollywood izleyeyim, bana biraz romantik komedi getirin :)

- şimdi seyahat zamanı. eğer şu kül bulutu hava sahamızı etkilemezse kars yolcuyusum bu hafta. biraz araştırma yapmam lazım, ne yenir, ne içilir, ne gezilir? siz ne dersiniz?

- kars öyküleri diye kars'ta çekilmiş beş kısa filmden oluşan bir film izledim, çok güzeldi, genelde kısa filmlere temkinli yaklaşırım ama bunlar bildiğiniz usta işiydi. rastlarsanız kaçırmayın.

- ya çok alakasız ama tepesinden lavanta kokulu sular fışkırtan tramvayı gördünüz mü istiklalde? ben yeni gördüm de, bi arkadaş söz etmişti, uzaktan tramvayı içindekilerle yanıyor sanıp panik olmuş, sonra bakmış ki su fışkırtıyor. nedense bende bir "lale devri" devri çağrışımı yaptı. üzerinde mumlarla caddede dolaşıp etrafı aydınlatacak kaplumbağaları da bekliyoruz sayın beyoglu belediyemizden ehehe

- "dedektifler ne yer ne içer" yazı dizisi de yalan oldu, bi de "pek yakında" dediydim peeh! durun şu kars'tan bi döneyim de ben. 

6 yorum:

nalan dedi ki...

bari,şehir şehir gezen dedektifler ne yer ne içer olsun:)

elektra dedi ki...

kars deyince gravyer peynir geliyor aklıma. sonra bal geliyor. ha gittim mi? cık. tamamen mısır çarşısı bilgisi benimkisi, yanlış bile olablir:) bi dön de doğru muymuş bildiklerim deyiver bana:)

iyi yolculuklar. yine yine yine böhüüü yaaaa:(

hirondelle dedi ki...

"lübnan" filmini izlediniz mi peki?

kars'ta peynir ve bal yenilir. bulunabiliyorsa kaz da yenilir. kaleye çıkılır, restore edilmiş sokaklarda gezilir, ani'ye mutlaka gidilir. fırsat varsa sarıkamış'a uzanılır. katerin'in kışlık evi görülür.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Madem ki, bendeniz Kars'a gidemiyom Kosmos filmine gideyim bari! Kars'ta geçiyormuş ya da fonu Karsmış.
Hadi bakalım iyi yolculuklar, güzel anı biriktirmeler.
:))

neo dedi ki...

nalan,

aha süper fikirmiş! :)

...

elektra,

tam dediğin gibi, gravyeri de meşhur, balı da.

ya böyle böhüü felan deme, ben sizler için de geziyorum biraz :) valla bak!

...

hirondella,

evet lübnan'ı izledim. etkileyiciydi, neredeyse tümüyle tankın içinde geçiyor olmasının yarattığı klostrofobik hava biraz zorladı ama olsun. yapabildiği ölçüde de israil'i eleştirmiş aslında daha çok da savaşı...

tavsiyelerin çoğuna uydum, katerin'in kışlık evi'ni unuttum :)

...

ekmekçi kız,

gittin mi kosmos'a? ben de merak ediyorum. daha önce de bir sürü film çekilmiş kars'ta. ama yeni belediye gezici filmler festivalini desteklememiş :(

hirondelle dedi ki...

kışlık ev bir dahaki sefere :)

israilliler günah çıkartmaya başladı sanki filmleriyle. gerçi filmle ilgili şöyle bir yazı var: http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&Date=25.03.2010&ArticleID=987556

ben bekliyorum bakalım gösterime girecek mi...