fernando botero: şaka gibi resimler


bir arkadaşım var, olur olmaz şeylere bazen de insanlara "ay şaka gibii!" diyor. botero'nun tombul kadınlar ve adamlarla dolu resimleri de ben de aynı duyguyu uyandırır öteden beri, şaka gibiler... o tombalacık yüzlü mona lisa, müzisyenler, natürmortlar... neşeli diycem ama son dönemdeki ebu garip hapishanesinde abd'li askerlerin mahkumlara yaptığı işkenceleri resmettiği tablolar serisi böyle bir tanımlamaya pek izin vermiyor. botero "ebu garip serisiyle o görüntüleri -picasso'nun ispanya iç savaş'ında guernica eseriyle yaptığı gibi- dünyanın bilincine kazımayı amaçladığını" söylüyor. 


botero için "hacimlerin ressamı" denmiş radikal'de, bir başka yazıda da "ünlü tabloların parodisini" yapan bir sanatçı olarak tanımlanmış. kolombiyalı botero yaşamının ilk yıllarında cizvit okuluna gitmiş sonra amcası tarafından iki yıl matadorlar okuluna gönderilmiş. matador resimlerinin kökeni o yıllara ait olsa gerek. ilk resimleri el colombiana gazetesinde yayınlanmış ve oradan kazandığı parayla lise öğrenimine devam etmiş. daha sonra madrid'de bir sanat okuluna gitmiş, bir süre paris'te yaşamış. o dönemde zamanının büyük bir kısmını Louvre Müzesi'nde geçirmiş. bir ara floransa'da rönesans dönemi artistlerinin eserleriyle ilgili çalışmış. 



2005'te yaptığı ebu garip serisinden sonra 2008'de "sirk" başlıklı yeni bir diziyi tamamlamış. 20 resimlik kolleksiyonuyla ilgili yapılan bir röportajda "bundan sonra her zamanki gibi en basit şeylere döneceğim, natürmortlara" demiş. 



botero 18 temmuz'a kadar tepebaşı'ndaki pera müzesinde. daha yeni başladı sergi ama geldiği günden beri "ay bugün gideyim, yok haftasonu mu olsa" hesaplamaları yapmaya başladım. bu demektir ki serginin son günü koştura koştura pera'ya gidilecek. ben kendimi bilmez miyim :)

4 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Iıh!
Bence son gününe kalmaz.
Çekiştiririm seni, gideriz.
Hem bakalım, sahiden şaka gibi mi?
:))

kimse dedi ki...

bence asıl mona lisa böyle bişeydi zâten. hı hı, kesinlikle böyle.
leo yedi bizi resmen. :P

neo dedi ki...

ekmekçi kız,

iyi olur valla, çekiştir sen beni gidelim, çıkışta da dondurma yiyelim :) böyle neşeli resimler gibi ya bunlar, dondurma ister benim canım kesin.

...

candanım,

öyle mi dersin? bu arada mona lisa kadar çekiştirilmiş, üzerine yazılıp çizilmiş kadın var mı acaba? zati orijinali de pek zayıf sayılmazdı, bu botero'nun yorumu iyice insafsız olmuş eheh

kimse dedi ki...

hayır yâni hiç anlamıyorum; demek ki o devirde kadın kıtlığına kıran girmiş. çirkin bi kadın basbayağı. şişman olması değil bütün mesele. ay dur şimdi Neocanım, Mona'nın çekiştirilmesi hâdisesine bi katkı da ben yapmayayım.

ben asıl şeye takıldım, Leo ve Neo aynı yazıda! yazarken aklımdaydı, unuttuğumu yeni hatırladım! :)) birleştirince LeoN oluyo. hurufiliği de geçti benimki, manyak mıyım neyim.. :P